Krajem kráčí Mikuláš… Obdarovává děti a vlastně i dospělé, kteří se těší z dětské radosti. I vy se letos můžete stát Mikulášem a nepotřebujete k tomu ani plnovous, ani mikulášskou čepici. Pokud se od úterý 5. prosince zapojíte do celorepublikové Mikulášské sbírky Společnosti pro ranou péči, nejenže podpoříte rodiny dětí s postižením a službu rané péče, která těmto rodinám pomáhá, ale budete také obdarováni. Třeba voňavým perníčkem, třeba pocitem, že jste podpořili dobrou věc.

Mikulášská sbírka Společnosti pro ranou péči se letos uskuteční už popáté – v ulicích několika měst budete opět moci potkat dobrovolníky se speciálně označenými čepicemi a s pokladničkami. Vhodíte-li do pokladničky drobný příspěvek, podpoříte službu rané péče pro rodiny dětí s postižením. Každý, kdo přispěje, bude odměněn perníčkem nebo drobným dárečkem, které připravily ochotné ruce našich podporovatelů. Jen paní Radmila Juřičková z Olomouce pro nás napekla přes šest set rybiček s ukrytým vzkazem pro potěchu duše.

Ze svého okolí asi každý zná několik rodin, které o dítě s postižením pečují. Raná péče je pro tyto rodiny velmi důležitá. Ve chvíli, kdy rodiče po narození dítěte zjistí, že se jejich dítě nevyvíjí, jak je obvyklé, nebo prokáže-li se u dítěte závažná diagnóza či významný hendikep, ocitají se ve velmi náročné životní situaci. Absolvují bezpočet vyšetření, žijí v obavách a nejistotě. Významnou pomocí může být v těchto okamžicích právě raná péče. Probíhá to tak, že poradkyně dojíždějí přímo do konkrétní rodiny. Podají rodičům potřebné informace, jak co nejlépe stimulovat vývoj dítěte, jak s ním komunikovat, zapůjčí vhodné pomůcky a hračky, předají důležité kontakty na další odborníky, věnují se i zdravým sourozencům.

Jedna z maminek popisuje svou zkušenost se službou takto: „K letáčku střediska rané péče jsem se dostala během rehabilitačního programu. Po týdnu, kdy jsem si připouštěla, že máme opravdu dítě s postižením, jsem zvedla telefon a zavolala. Začala velmi příjemná a užitečná spolupráce. Po úvodní návštěvě nám byla přidělena konzultantka, která mě nadchla svou srdečností a snahou pomoct. Do té doby se na naši dceru všichni dívali zvědavě jako na speciální případ. Poradkyně ale dcerku vnímala jako šikovnou roztomilou holčičku. Neřešila, co je špatně, ale jak jí a nám pomoct to zvládnout. Na každou její návštěvu se těšíme. Vždy nám poskytne nové podněty, probereme, co se podařilo a zabralo. Je osvobozující mluvit s někým, komu toto téma není nepříjemné a nedívá se na mě s lítostí a současně s pocitem úlevy, že jeho se to netýká.“

Je třeba říct, že služba raná péče je pro rodiny bezplatná. Jen část finančních zdrojů na její poskytování získává Společnost pro ranou péči prostřednictvím dotací jednotlivých krajů a obcí, proto hraje Mikulášská sbírka při financování služby velmi významnou úlohu.

Do Mikulášské sbírky se můžete zapojit i jinak: pokladničku lze umístit v prostorách vašeho pracoviště, obchodu, firmy, restaurace, hotelu nebo třeba na vánočním večírku. Stačí oslovit konkrétní středisko rané péče ve vašem regionu (www.ranapece.cz) a domluvit organizační podrobnosti. Sbírka probíhá do konce roku 2017.

Přispět může však úplně kdokoli, a to:

• formou darovacích SMS: stačí odeslat jednorázovou darovací SMS ve tvaru DMS DOMOVJEDOMA na číslo 87777. Přispívat lze také pravidelně každý měsíc po dobu jednoho roku. Stačí odeslat SMS ve tvaru DMS ROK DOMOVJEDOMA na telefonní číslo 87777 a každý měsíc bude dárci automaticky odečtena částka 30 Kč. Více na darcovskasms.cz;
  • nebo zadáním platby na sbírkový účet Společnosti pro ranou péči č.244900080/0300.

Všem, kdo Mikulášskou sbírku jakkoli podpoříte, patří obrovský dík!

Společnost pro ranou péči, z. s.

předsedkyně Mgr. Pavla Matyášová, e-mail: predsedkyne@ranapece.cz, tel. 774 734 035

Klimentská 2, 110 00  Praha 1

e-mail: centrum@ranapece.cz, tel.: 777 234 036