DSC_0418Staré Little roomy pomalu dosluhovaly a tak bylo potřeba pustit se do výroby nových. Tohoto úkolu se ujala poradkyně českobudějovického střediska rané péče Hana Janurová a spojila se s kolegyní z brněnského střediska Silvou Slámovou.

Konstrukci vyrobila firma Rollpa, dřevěné manipulační desky zhotovil Petr Kratochvíl a grafické zrakové desky dodala Reklama Tomek. Zbylé prvky dotvořily poradkyně samy.

Little room je speciálně stimulující pomůcka, navržená dle Lilli Nielsen, dánské psycholožky, která pracovala s dětmi se zrakovým a kombinovaným postižením. Toto prostředí je plné zrakových, hmatových a sluchových podnětů a může tak pasivní stimulací vyzývat dítě k reakcím.

Dítě v Little roomu nachází bezpečné prostředí a stimulující pomůcky na dosah. Na stěnách lze obměňovat různé hmatové povrchy nebo využít manipulační desky a pro zrakovou stimulaci se mohou vyměnit za zrakově stimulační desky. Horní strana domečku je z plexiskla, na které lze zavěšovat různé předměty, které se dotýkají povrchu těla dítěte. Předměty v Little roomu jsou reálné věci z domácnosti a tak dítě, které se nepohybuje, není o zkušenost s nimi ochuzeno.

DSC_0429 DSC_0425