Na herní aplikaci Jak se budí stromy z dílny České televize odborně spolupracovala naše instruktorka stimulace zraku, Petra Navrátilová, ze Střediska rané péče SPRP, pobočka Olomouc.

Na dnešní tiskové konferenci Česká televize uvedla aplikaci pro předškoláky se zrakovým postižením a jejich rodiny. Jedná se o krátký interaktivní příběh navázaný na postavičky Františka a Fanynky z Kouzelné školky, kteří řeší situaci, že stromy v jejich zahrádce zaspaly jaro. Odpověď na otázku jak je mají probudit, najdou děti v této hře.

Ve spolupráci s výtvarnicí pořadu Lucií Dvořákovou vznikla speciálně upravená hra zohledňující zrakový hendikep dětí. „Byla to úplně jiná práce, než když dělám třeba ilustrace do knížky. Svůj výtvarný projev jsem musela zjednodušit, aby děti nerušily žádné detaily, proto jsem volila čisté tvary, kontrasty a jasné barvy,“ popisuje výtvarnice.

Prototyp aplikace byl s úspěchem otestován u slabozrakých dětí z mateřské a základní školy Jaroslava Ježka v Praze. Plná verze je zdarma ke stažení na AppStore a na Google Play.