Začátkem prázdnin jsme ve spolupráci s Nadací Leontinka vyhlásili sbírku na pomoc rodině zrakově postižené Vanessky, která s rodiči a s mladší sestřičkou žije v Moravské Nové Vsi. Jejich domov, který rodina budovala svépomocí několik let a do kterého se nastěhovala jen pár týdnů předtím, silně poničilo tornádo z 24.června. Společnost pro ranou péči chtěla po této katastrofě lidem v regionu pomoci a vybrala si tento konkrétní příběh rodiny, do které naše poradkyně roky dojížděly.

Díky zapojení více než dvou stovek dárců a jejich štědrosti se podařilo vybrat pro rodinu Vanessky úžasných 500 000 Kč. Dary jednotlivců v řádech stokorun i tisícovek výrazně navýšila sbírka zaměstnanců brněnské pobočky IKEA, kteří mezi sebou vybrali 75 000 Kč. Vybralo se přes 485 000 Kč a Nadace Leontinka z vlastních zdrojů doplnila částku na půl miliónu. Veškeré vybrané peníze získala rodina a použila či použije je na opravu domu nebo nákup nového vybavení. Už týden po založení sbírky získala rodina prvních 160 000 Kč, ze kterých mohla financovat první opravy střechy a zednické práce. Do konce prázdnin jí pak byla předána zbývající částka. A také dva plyšoví krokodýlí kamarádi z IKEA, které holčičkám pomůžou vrátit úsměv na tváře.

Všem dárcům ze srdce děkujeme a připojujeme i osobní poděkování Vanessčiny maminky:
„Dobrý den, jménem celé své rodiny chceme všem ze srdce poděkovat za finanční dary, které jste nám posílali. Nesmírně si toho vážíme. Byla to vlastně první a nejvíce potřebná pomoc, která se k nám dostala v co nejkratší době. Ráda bych poděkovala paní ředitelce ze Společnosti pro ranou péči v Brně paní Němcové, že ve spolupráci s Nadací Leontinka otevřela sbírku na naši dceru, která je zrakově postižená. Můžu Vám říct, že když se nám život obrátil vzhůru nohama, byla jsem naprosto zoufalá a propadala jsem beznaději, jak to všechno zvládneme. Vanesska měla v září nastupovat do 1.třídy s oční vadou, což samo o sobě je pro ni těžší než pro zdravé dítě. Do toho rána, kdy jsme ze dne na den museli opustit náš DOMOV. Vanesska to nesla velice špatně, jak odchod z domečku, tak i strach z každého silnějšího větru i deště. Celá rodina jsme prožívali pocity úzkosti. Naštěstí je Vaness bojovnice a postupem času se vracíme do normálu. Až budeme doma, tak to bude úplně nejlepší pro nás všechny. Domeček díky Vám Všem vypadá už růžověji a snad brzy budeme mít zpět DOMOV pro nás i naše holčičky. Nástup do 1.třídy byl kvůli tornádu posunutý až na 6.9.2021, protože obě budovy základních škol v Moravské Nové Vsi byly poškozené. První školní den pro Vanessku byl moc hezký a dojemný pro nás rodiče. Prozatím je ve škole spokojená a za to jsme moc vděční. Děkujeme moc za finanční i psychickou podporu, jste úúúúúúžasnííí!“

maminka Vanessky

 

Jsme rádi, že Společnost pro ranou péči mohla společně s Nadací Leontinka přispět k dobrému konci jednoho ze stovek smutných příběhů. A to především díky každému z vás, kdo jste se do sbírky zapojili. Děkujeme!

 

Foto č. 1 Domek rodiny bezprostředně po tornádu

Foto č. 2 Domek v průběhu prací

Foto č. 3 Domek nyní