Jiřík se narodil jako jedno z dvojčat. Těhotenství sice provázely komplikace, ale první tři měsíce po porodu jsme si jeho i sestřičku Haničku užívali jako zcela zdravá miminka. Ve třech měsících jsme si však všimli, že Jiřík má stále sevřenou ručičku. Po návštěvě paní doktorky následovala nekonečná vyšetření a spousta špatných zpráv: postupně se potvrdily diagnózy mozková obrna, epilepsie, hemiparéza (částečné ochrnutí jedné poloviny těla), poškozený mozek, středně těžká mentální retardace. Začali jsme s Jiříkem docházet na neurologii, rehabilitace, logopedii, ortopedii a cvičení si musíme hradit. 

Naše rodina je početná – máme šest dětí. Rána jsou náročná: nejdřív je potřeba obstarat Jiříka, potom postupně ostatní děti, potom zase Jiříka, který potřebuje léky, speciální stravu, spoustu cvičení. Do stimulace Jiříka se zapojuje celá rodina včetně babičky a každá hra má svůj záměr. Je třeba nechat Jiříka, aby sám pracoval a nedělat věci za něj, i když to pro nás znamená nekonečnou trpělivost, převlékaní a úklid stále dokola. Všichni Jiříka motivují, aby se snažil používat obě ručky, stimulujeme ho vlastně celého od hlavy až k patě. Podporujeme chůzi, motoriku, mluvení, kvůli šilhání cvičíme zrak.

Přesto je tolik věcí, které Jiřík nemůže dělat: nemůže si třeba vzít obyčejné autíčko a hrát si s ním. Je pro něj velký boj rozdělat si dáreček u vánočního stromku. A těžký je taky výběr hraček – zda nemůže nějaký zvuk nebo světelný efekt u Jiříka spustit epilepsii, ačkoliv právě zvukové a svítící hračky ho nejvíce baví.

Velkou pomocí je pro nás raná péče. Když jsem se dozvěděla, že máme postižení dítě, byla jsem bezradná. Naštěstí jsme dostali informaci, že existuje raná péče a dorazil k nám anděl: poradkyně, která nám dodala sebedůvěru, že se dá vše zvládnout. Raná péče nám zapůjčuje hračky, rehabilitační pomůcky. Směřuje nás, kam se můžeme obrátit, když něco potřebuje zařídit ohledně Jiříčka, jaké jsou možnosti školky, o co můžeme žádat na úřadu práce, kterou nadaci můžeme oslovit, když něco pro Jiříka potřebujeme. Raná péče je strašně důležitá pro celou naši rodinu. Díky rané péči se celá naše početná rodina někam dostane. Dříve jsme jezdili hodně na výlety s dětmi, po narození Jiříka jsme to museli hodně omezit. Díky rané péči jsme se dostali třeba na plavání, na víkendový pobyt pro rodiny, vyzkoušeli jsme pro Jiříka různé terapie. Děti jsou šťastné, že někde jsou, že jsme všichni pohromadě. Jiřík má možnost vyzkoušet nové věci a není to na úkor ostatních, můžeme být při tom. Za to jsem rané péči strašně vděčná.