Dočkali jsme se!!! Byla neděle 3. 6. 2012, Klárinka se vyspinkala do růžova, a tak jsme v pohodě mohli vyrazit na týdenní pobyt s ranou péčí. V odpoledních hodinách jsme dorazili na místo – do hotelu Svratka ve Svratce. Sotva jsme se vybalili, už pomalinku začínal týden, kdy každá jeho hodina, i minuta, i vteřina byly vyplněny programem.

Vznikly čtyři skupinky, kdy v každé byly čtyři rodiny se svými dětičkami. Naše Klárinka byla ve skupince jediná holčička a velmi dobře to společně dolaďovala s Kájou, Lukáškem a Marečkem. Celým týdnem nás provázela teta Petra ze Střediska rané péče v Olomouci a teta Tereza ze Střediska rané péče v Ostravě. Každé dopoledne byla v naší skupince společně probírána nejrůznější témata, kdy pro nás každé bylo obrovským přínosem. Společně jsme diskutovali o tématech bazální stimulace (s názornými ukázkami), komunikace (práce s komunikátory společně s našimi dětmi), ergoterapie (hra hlavně s přírodními materiály – listy, jehličí, šišky, …). Vyzkoušeli jsme si práci s vibracemi a vibračními pomůckami, podebatovali si o svých problémech a peripetiích a poslechli si, jak jsou a byly na tom druhé rodiny. A za naši rodinku musím říct, že moc rádi. Mohli jsme si vyzkoušet, co naše dětičky vidí nebo nevidí, slyší nebo neslyší, respektive jaké to je, když nevidíte nic a musíte spoléhat jen na sebe, případně Vašeho blízkého člověka. Ke každému tématu nám tety daly k dispozici i materiály pro pozdější prostudování si. Po dopoledních skupinkách a sourozenecké skupině, která probíhala současně s tou naší, následoval obídek. Abych se vrátila k sourozenecké skupině, tak my ji zatím nevyužili, protože máme jen Klárinku. Ale ostatní dětičky, které měly mladší nebo starší sourozence, mohly trávit dopoledne různým malováním a vyráběním všeho možného s tetami dobrovolnicemi. Po obídku následovala siesta – odpočinek nebo procházka. A pak už byl odpolední program pro rodiče i dětičky. My se postupně zúčastnili plavání, canisterapie, muzikoterapie s tetou Vendulou a tetou Evou a pohádkového lesa s výpravou na zámek Karlštejn. Dále následovala večeře a po uspání dětiček program pro rodiče. Z naší strany byl využit v plném rozsahu. Já – maminka jsem byla na aquaaerobiku, na zumbě, na masáži. Vyzkoušeli jsme si Xbox a nakonec jsme si téměř každý večer dlouho povídali s ostatními. Klárinka spala celé noci, protože měla tolik zážitků, které „musela“ vstřebat. Takže paráda!!!

Ani jsme se nenadáli a byl den odjezdu, sobota 9. 6. 2012 … ach jóóó!!! Byl to opravdu úžasný týden, i když počasíčku se moc nechtělo*;-) Dozvěděli jsme se maximum nových věcí, Klárinka byla ve společnosti šťastná a my si to moc užili!!! Moc děkujeme, že jsme tento týden mohli absolvovat. Poznali jsme spoustu nových lidiček, tetiček a dětiček, bylo to opravdu skvělé!!!

A pokud jsme na něco zapomněli, moc se omlouváme. Ale bylo toho tolik – informací, praktických ukázek, spousta nových lidiček, že bychom se nedivili*;-)

Slezáčata

Klienti SRP Olomouc