Ředitelka karlovarské pobočky Společnosti pro ranou péči PhDr. Jitka Barlová, Ph.D. přispěla odborným článkem do Neonatologických listů, které vyjdou v tištěné verzi 2/7/2021.

V tématu Spolupráce mezi zdravotnictvím a sociální službou raná péče u předčasně narozených dětí se zaměřuje zejména na děti extrémně nedonošené, s velmi nízkou porodní váhou, u kterých se předpokládá rizikový vývoj. Předčasně narozené děti a jejich rodiny tvoří specifickou skupinu cílových uživatelů služby raná péče, kterým se dostane nejefektivnější podpory při interdisciplinární součinnosti zdravotnictví a sociální oblasti.

Informování rodiny ještě při pobytu na neonatologickém oddělení zajistí, že rodiče budou mít přehled o tom, co jim raná péče může nabídnout, a mohou se informovaně rozhodnout, zda službu využijí.

V Karlovarském kraji se staráme i o rodiny dětí narozených s porodní váhou po 1kg, poskytujeme podporu vývoje dítěti a především psychosociální podporu rodičům a celé rodině. Na podzim chystáme odborný seminář na toto téma, na který přizveme nejen kolegy z rané péče, ale i z ostatních sociálních služeb.