V nakladatelství Albatros právě vychází audiokniha Černobílé pohádky, kterou namluvili herci Jiří Dvořák a Pavla Vitázková. Na nosiči uslyšíte pohádky od 18 autorů, např. Zdeňka Svěráka, Aleny Mornštajnové, Ivany Peroutkové, Zuzany Pospíšilové, Šárky Kadlečíkové, Ivony Březinové, Dominika Landsmana a dalších, kteří napsali pro ranou péči pohádku na objednávku a bez nároku na honorář.

Audiokniha navazuje na úspěšnou tištěnou knihu, která vyšla v říjnu loňského roku a jíž se prodalo 1 250 výtisků. Tato jedinečná sbírka příběhů vznikla na popud Společnosti pro ranou péči, která provází rodiny s dětmi se zrakovým postižením a která letos oslaví 30 let existence. Veškerý výtěžek z prodeje bude věnován na podporu klientských rodin.

Jiří Dvořák, který je pro dětské posluchače již zkušeným předčítačem, k audioknize uvedl: „Ranou péči, která jezdí za dětmi s postižením domů, a to často po několik let, považuji za skvělou pomoc a velmi jí fandím. Otázkou pro mě tedy nebylo, zda ranou péči podpořit, ale kdy si na to najít čas. Jsem rád, že se to podařilo a že pohádky splní svůj účel: bavit děti a pomáhat těm, které to potřebují.“ Jeho kolegyně Pavla Vitázková dodává: „Člověk si neuvědomí, jak je péče o dítě s postižením náročná. Rodina nemůže dělat aktivity, které jsou pro nás běžné, nemohou si spolu obyčejně vyrazit na oběd nebo na výlet a často je pro rodiče problém zajistit bezpečné hlídání. Proto obdivuji všechny, kdo rodinám pomáhají, a když mě oslovili, byla to pro mě pocta. Namlouvání pohádek byla radost a čekám na další úkoly 😊“.

Herci se při čtení pohádek střídají, jejich melodické hlasy se pěkně doplňují a báječně hrají ufňukané děti, nadpřirozené bytosti i medvědí bručouny. Knihu zahajuje vtipná pohádka Zdeňka Svěráka O Kohoutkovi, který neuměl kokrhat, kniha Vás dál zavede do podzemního krtčího světa, mezi mořské příšerky, do Norska i do Afriky… V příběhu Ivany Peroutkové soutěží barevní krokodýli o přízeň princezny a v pohádce Jarmily Dědkové dívky o přízeň spolužáka. Dozvíte se, jak se moře naučilo zpívat, co způsobují skřítci Pozdníčci a kdy a proč se objevují másložravci. Pohádky trvají ca od 7 do 20 minut a ačkoliv jsou určené hlavně dětem v mateřských školách a na prvním stupni, jistě pobaví i jejich rodiče.

Společnost pro ranou péči letos slaví 30 let od svého založení a nyní pečuje o více než 700 rodin po celé ČR. Ranou péči můžete podpořit i Vy na http://www.ranapece.cz/olomouc1/chci-podporit/ nebo zakoupením audioknihy Černobílé pohádky (https://www.albatrosmedia.cz/tituly/59359190/cernobile-pohadky-audiokniha-pro-deti/) u všech dobrých knihkupců.