K podpoře vývoje dítěte můžete využít i moderní pomocníky. Třeba youtube. Naše poradkyně pro vás připravily seznam dobrých odkazů a rozdělily videa do tří kategorií dle věku: pro děti v prvním roce života, pro děti v období mezi jedním až třemi lety a pro děti v předškolním věku.

Každé dítě je jedinečné. Vy sami víte, jak danou aktivitu přizpůsobit jeho potřebám. Jestli vyžaduje zvýšený kontrast, větší obrázky, podsvícení nebo cokoliv jiného…

Novorozenec a kojenec

V novorozeneckém období dítě nejvíce vnímá velké světelné podněty a předměty ideálně v černobílém, tedy nejvyšším, kontrastu. Zaujmou jej především jednoduché vzory, reaguje také na pohyb. Vidí pouze na 20–30 cm. Během kojeneckého období dochází k velkému rozvoji (nejen) zrakových funkcí, dítě postupně více vnímá barvy i detaily (v první půlce období dává přednost sytým barvám v kontrastu, spíše bez velkého množství detailů, postupně jej již zaujmou i složitější vzory a méně výrazné barvy). Dítě v tomto období začíná manipulovat s předměty, následně je odhazuje a tím zkoumá prostor kolem sebe i hračky.

Zde se můžete podívat na přibližný vývoj vidění u dětí. Je důležité si uvědomit, že i děti, které nemají obtíže ve zrakové oblasti, se procesu dívání se teprve učí. https://www.youtube.com/watch?v=XP87GigELsE

Černobílé i barevné animace, vysoce kontrastní barvy, jednoduché tvary a zábavné animace navrženy speciálně pro nejmenší a tipy na stimulaci zraku:

Více aktivní zábavy a učení:

Batole

Batolecí období je ve znamení prudkého rozvoje komunikace a hrubé (následně i jemné) motoriky. Dítě se učí koordinovat pohyby, zacházet s předměty – vysbírává je, vkládá je, postupně je podle různých kritérií třídí. To vše souvisí i s koordinací pohybu těla (jednotlivých končetin) a očí.

Předškolák

V tomto věku dítě získává potřebné předškolní znalosti a dovednosti. Také nyní je velmi důležitý pohyb a jeho zdokonalování. Podívejte se na tipy a nápady na činnosti „u stolečku“ i v prostoru.

Webové stránky s tipy na grafomotorická cvičení a další zajímavé úkoly pro předškoláky